Zonnepanelen in Zoetermeer: duurzaam en betaalbaar!

Zonnepanelen Zoetermeer

 

Zoetermeer is een van de meest duurzame steden van Nederland. Dat blijkt al vaker uit de selectieprocedure voor nieuwe zonnecentrales in de hele regio. In 2011 werden zeven locaties geselecteerd voor een totale capaciteit van ongeveer 2 megawatt. In 2015 werden nog eens vijf locaties geselecteerd voor een totale capaciteit van 30 megawatt en in 2016 kwamen daar nog eens twee locaties bij (totale capaciteit: 60 megawatt). De selectiecriteria zijn zeker van belang, maar het is ook duidelijk dat er voordelen verbonden zijn aan een dergelijk hoog percentage groene energieopwekking in één gebied. Hoe meer we deze voordelen vermenigvuldigen, hoe beter. En dus konden we nauwelijks iets negatiefs zeggen over dit laatste selectieproces en het effect ervan op onze lokale economie en de duurzaamheidsinspanningen als geheel.

Zonnepanelen in Zoetermeer : een impuls voor duurzame ontwikkeling

Zonnepanelen en andere duurzame energie dragen op vele manieren bij aan duurzame ontwikkeling. Ze voorzien ons van elektriciteit, wat direct van invloed is op onze kwaliteit van leven. Ze dragen bij aan de economie van een regio of een land. Ze bieden werkgelegenheid, zowel bij de bouw als bij de exploitatie van deze installaties. En ze verminderen de vervuiling, zowel bij de productie van elektriciteit als bij het vervoer van de gebruikte materialen.

Zonne-energie heeft het voordeel dat ze "stabiel" is. Ze is voorspelbaar. Ze is betrouwbaar. En ze is duurzaam. Het is ook de duurste hernieuwbare energiebron. Maar hé, als we alleen moesten kiezen tussen de brandstofbron (kolen, gas, kernenergie, enz.) en zonne-energie, zouden we zeker voor de eerste kiezen, toch?

De economische voordelen van zonne-energie

Economisch gezien is zonne-energie een veelbelovend alternatief. Het is in veel delen van de wereld al vrij goedkoop. De installatie van nieuwe zonnepanelen kan daarom zeer winstgevend zijn. In veel delen van de wereld is zonne-energie ook zeer overvloedig aanwezig. Dat maakt het een zeer gewilde bron van elektriciteit. In onze regio hebben we veel potentieel op dit gebied, aangezien we omringd zijn door velden, bossen en andere gebieden waar zonnepanelen zeer productief kunnen zijn. Het enige wat onze situatie nog zou kunnen verbeteren is een vermindering van het gebruik van fossiele brandstoffen, zodat we bij de productie van elektriciteit minder CO2 produceren.

Positieve milieueffecten

Bij de productie van elektriciteit komt koolstofdioxide vrij. Hetzelfde geldt voor andere fossiele brandstoffen. En dat is zeker niet wenselijk. Maar de productie van zonne-energie heeft een ander effect op het milieu. Hierbij komt geen kooldioxide vrij. In plaats daarvan wordt het water dat voor de productie ervan wordt gebruikt zeer licht vervuild. En deze watervervuiling is een positief effect, omdat het vervolgens als schoon water terugkeert in het milieu. Tegelijkertijd hebben de zonnepanelen veel water nodig om elektriciteit te produceren. Dit water kan worden hergebruikt en vervuilt het milieu dus niet. Het enige wat onze situatie nog zou kunnen verbeteren is een vermindering van het gebruik van fossiele brandstoffen, zodat we bij de productie van elektriciteit minder CO2 produceren.